De partners van het Museum

Brussels Comics Figurines Museum

Partner organisaties van het Brussels Comics Figurines Museum

De Smurfen
De Stichting Raymond Leblanc
Willy Vandersteen
Niet-Culturele Partners
Adressen
U?

De Smurfen en Peyo

Peyo, pseudoniem voor Pierre Culliford, geboren op 25 juni 1928 in Schaarbeek, voornamelijk bekend door de series Steven Sterk, Jakke en Silvester, Johan en Pirrewiet, Poesie en vooral de Smurfen.

Na een kleine ervaring in een Belgische tekenfilmstudio begint hij als striptekenaar door het plaatsen van plaatjes in verschillende dagbladen zoals Poesie.

Hij verschijnt voor het eerst in het blad Robbedoes in het begin van de jaren 1950 en zal er zijn personage uit het blad Johan ook weer bijhalen, weldra bijgestaan door de dwerg Pirrewiet, die van Peyo één van de pijlers van het weekblad zullen maken. In 1958 creëert hij in het verhaal De Fluit met zes gaten, kleine kabouters die hij Smurfen noemt en die heel snel Johan en Pirriewiet zullen overtreffen, tot het moment dat hij deze laatsten volledig achterwege zal laten.

Tijdens het begin van de jaren 1960, richt hij een studio op om zijn assistenten te onthalen, zoals François Walthéry, Gos of ook Marc Wasterlain en creëert de series Steven Sterk en Jakke en Silvester. In het begin van de jaren 1970 zal de productie van Peyo sterk afnemen. Vooral omdat in 1975 de tekenfilm De Fluit met zes Smurfen uitkomt in de bioscoop, gebaseerd op één van zijn albums en waarin hij zich heel veel geïnvesteerd heeft.

Begin jaren 1980 past Hollywood de Smurfen aan in tekenfilmserie, wat Peyo veel bezig houdt ondanks zijn steeds terugkerende gezondheidsproblemen. Kort na het Amerikaans avontuur, verlaat hij de uitgeverij Dupuis en Robbedoes, om zijn eigen uitgeverij, Cartoon Creation en zijn eigen blad, Smurf, op te richten.

In 1992 vervoegt hij de uitgeverij Le Lombard maar overlijdt enkele maanden later. Sinds zijn dood, laten zijn kinderen zijn levenswerk voortbestaan dankzij het merk « Peyo ».

Raymond Leblanc

Stichting Raymond Leblanc

De Prijs Raymond Leblanc

Trouw aan de vernieuwingsgeest en baanbreker Raymond Leblanc, wenst het FRL creativiteit te bevorderen en te ondersteunen door het toekennen van een jaarlijkse prijs, toegekend aan jonge auteurs van stripboeken. De kandidaten moeten een kort verhaal voorstellen in vier platen, met omslag, op basis van een welbepaald thema. De drie eerste laureaten delen een som van 10.000 euro en de zes eersten krijgen de kans om hun werk te publiceren in het collectief album van de wedstrijd in gezamelijke publicatie met de Stichting Raymond Leblanc en Le Lombard. Bron : http://www.fondationrleblanc.be

Een kleurrijk evenement:

https://vimeo.com/97559735

Raymond Leblanc

Raymond Leblanc, geboren in 1915 in de Belgische Ardennen, publiceert in 1942 een eerste boek over de oorlog, tijdens dewelke hij bij het Verzet was.

In december 1944 sticht hij, samen met twee vrienden, een kleine uitgeverij, «Yes», in de Lombardstraat te Brussel. Deze straat zal later haar naam geven aan de uitgeverij op dezelfde plaats «De Lombard Uitgeverij».

In 1945 overhalen de uitgevers van Lombard Hergé om samen met hen een jeugdblad te ontwerpen dat ze ‘Kuifje’ zullen noemen. Wanneer het blad in 1946 uitkomt is het succes ervan onmiddellijk evenals de Franstalige versie. Het weekblad profileert zich snel tot « het blad voor alle jongeren van 7 tot 77 jaar ». Georges Dargaud zal een Franse versie uitgeven vanaf 1948. In 1950 gaat Leblanc stripverhalen uitgeven die populair worden met het weekblad. Datzelfde jaar krijgt hij het idee om de loyaliteit van zijn lezers te belonen met een systeem van zegels te knippen in het blad en deze te verzamelen. Deze “Kuifje zegels” zijn daarna om te ruilen tegen afgeleide producten. In de nasleep ervan ontstaat de eerste Kuifje winkel.

In 1954, richt Raymond Leblanc het publiciteitsagentschap « Publiart » op, wat het voor hem mogelijk maakt om het imago van de personages die hij uitgeeft, te verkopen. Hij creëert datzelfde jaar de televisiestudios Belvision die de figuren uit de stripverhalen omzet naar het scherm. Belvision groeit snel uit tot één van de meest essentiële verwezenlijkingstudio’s in Europa.

Vanaf 1955, publiceert hij de vrouwelijke tegenhanger van Kuifje, « Line », ‘le journal des chics filles’.
De nieuwe burelen van de Lombard Uitgeverij vestigen zich in de Paul-Henri Spaaklaan alsook die van Publiart en van Belvision, die verhuizen in 1958.

Als verstandig en vooruitziend zakenman, is Raymond Leblanc zonder twijfel één van hen, samen met Charles Dupuis, Casterman en Georges Dargaud, die bijgedragen hebben tot herkenning van het Stripverhaal als 9e Kunst.

Willy Vandersteen

Tijdens zijn vijftigjarige carrière heeft hij meer dan 1000 albums gepubliceerd, opgedeeld in 25 series en verkocht aan meer dan tweehonderdduizend exemplaren. Hij heeft eveneens de Studio Vandersteen opgericht, die vandaag nog altijd verschillende van zijn series maken.

Hij wordt beschouwd, samen met Marc Sleen, als de grondlegger van het Vlaamse stripverhaal, terwijl de creatie van zijn eigen studio en de productie en commercialisering van zijn levenswerk maakt dat hij de bijnaam krijgt van « Walt Disney van de Nederlanden ».

Hij is vooral bekend als de auteur van de serie Suske en Wiske (In het Frans Bob et Bobette), waarvan de albums vandaag nog altijd verkocht worden aan vijf miljoen exemplaren per jaar. Zijn andere belangrijkste werken zijn De Rode Ridder en Bessy, waarvan hij bijna duizend albums in het Duits heeft gepubliceerd.

Niet-culturele Partners

Het Brussels Comics Figurines Museum dankt haar vele partners waaronder:

  • bvba Leclercq (Algemeen bouwbedrijf)

  • Cars Selection (carrosserie)

  • Parastone

  • The Diderot Institute (Brussels)

  • Leblon-Delienne- Emotional Design

  • Hugo Neumann

    neumann

  • fotograaf:

    • ilyas.gbn

De goede adressen van het moment

Le Petit Philou

Rue Duquesnoy 12
1000 BRUXELLES
Telefone : 0475 73 61 87

La vache sur le toit

Grand’Route 262

1428 Braine-l’Alleud

Téléphone : 02 385 36 50

Le Rugbyman II

Quai aux Briques 12
1000 BRUXELLES
Telefone : 02 512 56 40
Website : rugbymantwo.com

Pasta Divina

16 rue de la montagne
1000 BRUXELLES
Téléphone : 02 511 21 55

Le Marmiton

Galerie de la Reine 38
1000 BRUXELLES
Téléphone : 02 511 79 10

Le Commercio

Chaussée de Bruxelles 186
1410 Waterloo
Téléphone : 02 354 32 27

Hilton Grand Place

Carrefour de l’Europe 3
1000 Bruxelles
Téléphone : 02 548 42 11

Peï et Meï

Rue de Rollebeek 15
1000 BRUXELLES
Telefone : 02 880 53 39

Waar zich informeren?

  • VISITBRUSSELS – Stadhuis van Brussel
    Grand-Place, 1000 Bruxelles
    Tel. + 32 (0)2 513 89 40
    Fax + 32 (0)2 513 83 20
    e-mail : info@visitbrussels.be
    www.visitbrussels.be 

  • Toerisme Vlaanderen – Hoofdkantoor
    Grasmarkt 61 – 1000 Brussel
    Tel. 02 504 03 00
    Fax 02 504 03 77
    e-mail : info@toerismvlaanderen.be
    www.toerismevlaanderen.be

  • VISITBRUSSELS – Bruxelles Info Place (BIP)
    rue Royale 2, 1000 Bruxelles
    Tel. + 32 (0)2 513 89 40
    e-mail : info@visitbrussels.be
    www.visitbrussels.be 

Dank u voor uw donaties aan het museum !
Contacteer ons

Herinneringen aan uw mening: 

Mme Lambert

Mr TomTom Tea

Mr Arie Dekker ( Astérix )

*** CURRENTLY OPEN FRIDAY TO MONDAY ONLY ***